Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
Kaartlaag met de substraten van de digitale vectoriële dataset van de analoge Bodemkaart van België voor het grondgebied van Vlaanderen.
Alle kaartelementen van de analoge kaarten (gepubliceerd op kaartschaal 1: 20 000) zijn zorgvuldig manueel gedigitaliseerd en voorzien van een code, overeenkomstig het gebruikte classificatiesysteem: morfogenetisch voor binnen-Vlaanderen (substraat, textuurklasse, drainageklasse, profielontwikkelingsgroep, fase en variante) en geomorfologisch voor de Kuststreek (substraat, serie, subserie, type, subtype en variante).
De digitale versie van de bodemkaart is vrijwel systematisch gecontroleerd t.o.v. de analoge bodemkaarten. De polygonen werden ingekleurd zoals op de analoge bodemkaart. Waar beschikbaar zijn voor elk bodemtype de algemene kenmerken (Van Ranst E. en Sys C., 2000) en foto's van een representatief bodemprofiel en representatieve omgevingen weergegeven. Tenslotte bestaat voor elke polygoon de mogelijkheid om de scan van het analoge bodemkaartblad, het toelichtingsboekje en de basiskaarten op schaal 1:5000 op te roepen.
Deze dataset is omwille van de visualisatie onderverdeeld in 5 kaartlagen bij publicatie in de bodemverkenner: bodemtypes, substraten, fasen, varianten van het moedermateriaal en de profielontwikkeling. De kaartlaag met de bodemtypes bevat ook al de attributen van de andere kaartlagen. De bodemkaart werd in juni 2017 geupdate met enkele militaire domeinen en een unibodemtype voor de classficatie van de zeepolders en verschillende fouten werden verbeterd.
Simple
- Alternate title
-
Bodemkaart: bodemtypes
- Date (Revision date)
- 2017-06-20
- Date (Publication date)
- 2016-06-20
- Citation identifier
- https://www.dov.vlaanderen.be/dataset/bcb38400-66a1-43ea-ac6d-17cf13563a7e
- Purpose
-
De aanmaak van een veel gebruikt thematische bestand van Vlaanderen.
De digitale bodemkaart leent zich in het bijzonder voor het opmaken van thematisch afgeleide kaarten en educatieve doeleinden.
- Status
- Completed
https://www.dov.vlaanderen.be
https://www.dov.vlaanderen.be
-
GEMET - Concepten, versie 2.4
-
-
ondergrond
-
bodemkaart
-
bodemtextuur
-
bodemprofiel
-
- Keywords
-
-
DOV
-
Vlaanderen
-
Ondergrond
-
Databank Ondergrond Vlaanderen
-
Departement Omgeving
-
VARIANTE VAN HET MOEDERMATERIAAL
-
VARIANTE VAN DE PROFIELONTWIKKELING
-
LANDBOUWSTREEK
-
GEOMORFOLOGISCHE
-
MORFOGENETISCH
-
KUSTSTREEK
-
BODEMTYPE
-
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- geen beperkingen
- Use constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt, dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden: Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be
- Other constraints
- Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden.
- Other constraints
-
De informatie uit de bodemkaart is gebaseerd op velddata verzameld tussen 1949 en 1971. De huidige drainageklasse kan hierdoor afwijken van wat aangegeven wordt op de bodemkaart.
- Spatial representation type
- Vector
- Denominator
- 20000
- Language
- Nederlands; Vlaams
- Topic category
-
- Geoscientific information
- Begin date
- 2047-01-01
- End date
- 1973-12-31
- Supplemental Information
-
De analoge bodemkaartbladen met de bijbehorende begeleidende boekjes (per kaartblad) en de basiskaarten op schaal 1:5000
- Unique resource identifier
- EPSG:31370
- Distribution format
-
Name Version GML
3.2
Distributor
https://www.dov.vlaanderen.be
- Fees
-
Gratis
- OnLine resource
-
substraten
(
OGC:WFS
)
WFS-endpoint Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
bodemkaart:substraten
(
OGC:WFS-2.0.0-http-get-capabilities
)
WFS-capabilities Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
substraten
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-capabilities
)
WMS-capabilities Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
substraten
(
GLG:KML-2.0-http-get-map
)
KML Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
substraten
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-map
)
WMS-map Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
substraten
(
OGC:WMS
)
WMS-endpoint Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
substraten
(
OGC:WFS-2.0.0-http-get-feature
)
WFS-feature Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: substraten
- OnLine resource
-
Download Bodemkaart
(
WWW:DOWNLOAD-1.0-http--download
)
Link naar download Bodemkaart
- OnLine resource
-
DOV bodemverkenner
(
WWW:LINK-1.0-http--related
)
Link naar DOV bodemverkenner applicatie
- Hierarchy level
- Dataset
Conformance result
- Date (Publication date)
- 2010-12-08
- Explanation
-
Zie vermelde specificatie
- Pass
- Yes
- Statement
-
Aanmaak bodemkaart
- Description
-
Manuele tablet-digitalisatie van de analoge bodemkaart. Snapping distance: 10 meter. Alle objecten worden als vlakken gedigitaliseerd (ook woonkernen, niet-gekarteerde eenheden, grote infrastructuren); wegen kleiner dan 4 à 5 mm worden niet gedigitaliseerd, behalve voor de Westhoek (vlakken met dezelfde codering worden niet onderbroken, bij verschillende codering een enkelvoudige lijn). Edgematching wordt uitgevoerd tussen de verschillende kaartbladen. Voor de afbakening van de landbouwstreken worden geen extra lijnen gedigitaliseerd maar worden de objecten geklasseerd volgens hun ligging zoals het op de bodemkaart is weergegeven (kunstmatige gronden krijgen de waarde KUNST).
- Date / Time
- 1990-01-01T13:00:00
onbekend
- Description
-
Opbouw van polygoon-topologie. Als fuzzy en dangle tolerantie is 1 meter gebruikt. Opruimen overshoots.
- Date / Time
- 1990-01-01T13:00:00
onbekend
- Description
-
Automatische toekenning van labels gevolgd door manueel toekennen van attribuutwaarden door het vergelijken van de analoge bodemkaart met een geplot digitaal exemplaar, waarop de ID's staan. Logische afspraken bij twijfel: code van het grootste vlak primeert, code van de éénduidige klasse (kleine letter) primeert op het complex van meerdere klassen, bij complexen wordt de lichtste klasse weerhouden. Voor de provincies West- en Oost-Vlaanderen werden de klassen fasen en varianten aanvankelijk niet gecodeerd.
- Date / Time
- 1990-01-01T13:00:00
onbekend
- Description
-
Export van de digitale, reeds thematisch verbeterde kaartbladen van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en NO-Limburg voor de digitale geometrische verbetering uitgevoerd door Departement Landbouwtechniek, Onderzoeksgroep Landbeheer.
- Date / Time
- 1998-01-01T13:00:00
http://www.agiv.be
- Description
-
Samenvoeging van de verschillende subbestanden (kaartblad, gemeente, provincie,...) en opknippen in tegels (achtste kaartbladen). Alleen de kaartbladen van de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen en NO-Limburg waren beschikbaar. De attributen zijn substraat, bodemserie en streek. Voor de provincie Antwerpen werden de attributen fase en variante ook opgenomen en voor NO-Limburg het attribuut variante.
- Date / Time
- 1996-01-01T13:00:00
http://www.agiv.be
- Description
-
Digitalisatie van de ontbrekende bodemkaartbladen (provincies Vlaams-Brabant en overige deel van provinicie Limburg) volgens de omschreven werkwijze in bewerkingen 1,2 en 3. Digitale verbetering van de objecten en attributen op basis van analoge controle (bewerking 8) uitgevoerd door het Ondersteunend Centrum GIS-Vlaanderen.
- Date / Time
- 1999-01-01T13:00:00
onbekend
- Description
-
Analoge controle van een plot van het digitale kaartblad tov het gepubliceerde kaartblad. Fouten werden aangeduid op niveau van attributen (volledige code) en van geometrie (vlakken, kaartbladranden, administratieve grenzen), rekening houdend met de logische afspraken zoals vermeld in bewerking 1 en 2. De thematische fouten werden digitaal verbeterd per kaartblad. De geometrische fouten werden doorgegeven aan Departement Landbouwtechniek, Onderzoeksgroep Landbeheer voor digitale verbetering
- Date / Time
- 1998-01-01T13:00:00
http://www.agiv.be
- Description
-
Definitieve globale kwaliteitscontrole van de individuele kaartbladen en van het gehele bestand van Vlaanderen via een semi-automatische werkwijze op niveau van volledigheid, consistentie en nauwkeurigheid (geometrisch en thematisch). De structuur wordt definitief vastgelegd: alleen de attribuutvelden code, numerieke identificatie van de code, streek en layer voor een vereenvoudigde weergave worden weerhouden. De volledige opsplitsing van code in diverse velden en de betekenis van alle waarden werd in codetabellen opgenomen. Het resultaat vormt de dataset 'Bodemkaart versie 2001'.
- Date / Time
- 1999-09-01T14:00:00
http://www.agiv.be
- Description
-
Verbetering van onvolkomenheden (voornamelijk in de legende van de kustpolders met toekenning van "o." (Oudlandpolders) en "h." (Historische polders van Oostende) zoals op de analoge bodemkaart. Vervollediging van de dataset van de bodemkaart met bijkomende attribuutinfo per polygoon of bodemtype: beschrijving uit de eenduidige legende (Van Ranst en Sys, 2000), representatieve foto's van het bodemprofiel en de omgeving, scans van de analoge toelichtingsboekjes en analoge bodemkaartbladen, koppeling met de landbouweconomische bodemgeschiktheid. Opmaak van een digitale legende (kleuren en symbolen) zoals ze voorkomt op de analoge bodemkaartbladen.
- Date / Time
- 2013-12-12T13:00:00
http://www.lne.be
- Description
-
koppeling met scans van de basiskaarten 1:5000
- Date / Time
- 2014-08-07T14:00:00
http://www.lne.be
- Description
-
Aanpassing polygoon 1736 die fout stond aangeduid op de bodemkaart: o.B1 veranderd in d.B1
- Date / Time
- 2015-01-05T13:00:00
http://www.lne.be
- Description
-
De bodemkaart werd in juni 2017 geupdate met enkele militaire domeinen en een unibodemtype voor de classficatie van de zeepolders. Daarnaast werden verschillende kleine fouten in de bodemkaart verbeterd: foute codering van textuurcomplexen, verbetering getijdengronden van Het Zwin, fouten gerapporteerd bij omzetting van bodemkaart naar WRB, ... Door al deze aanpassingen kwamen sommige bodemtypes niet meer voor en kwamen er nieuwe bodemtypes bij. De legende werd hieraan aangepast.
Ook werd kaartblad 51W Lampernisse aangepast. Kaartblad 51W Lampernisse is een van de eerste kaartbladen gekarteerd (1950). Kaartblad Veurne is gekarteerd in 1951 maar is 10 jaar later gepubliceerd. Bij de publicatie van kaartblad Veurne heeft men eerst een revisie doorgevoerd in 1956-1957, toen stond de legende voor België (met uitzondering van de kuststreek) al beter op punt en is de kaart gepubliceerd in 1960. Deze kaart is analoog beschikbaar. Ondertussen was de kaart van Lampernisse al gedrukt en heeft men deze niet meer aangepast. Het gaat om een smalle westelijke strook van het kaartblad Lampernisse dat deel uitmaakt van het Plateau van Izenberge. Ondertussen ligt dit gebied in de ruilverkaveling St-Rijkers. Dit gebied is opnieuw gekarteerd door VLM. Op basis hiervan werd deze fout uit de digitale bodemkaart gehaald.
- Date / Time
- 2017-06-20T14:00:00
Meta-metadata
- File identifier
- cfb02076-4b7c-45d7-9962-f9b686c21f0d XML
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Parent identifier
-
Digitale bodemkaart van het Vlaams Gewest: bodemtypes, substraten, fasen en varianten van het moedermateriaal en de profielontwikkeling
5c129f2d-4498-4bc3-8860-01cb2d513f8f
- Hierarchy level
- Dataset
- Hierarchy level name
-
dataset
- Date stamp
- 2024-06-07
- Metadata standard name
-
ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0
- Metadata standard version
-
GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 2.0