Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
De potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015) geeft aan de hand van een klasse-indeling de totale potentiële erosie van een bepaald landbouwperceel weer. De totale potentiële erosie houdt geen rekening met het huidige landgebruik (grasland of akkerland) en is de som van bewerkingserosie en watererosie. In het veld ‘Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag’ staat de informatie die overeenkomt met de erosiegevoeligheid op de verzamelaanvraag 2015. De voor 1 oktober ingediende en goedgekeurde bezwaren werden verwerkt in de erosiekaart 2015. De later ingediende en de minder prioritaire bezwaren (bv. bezwaar tegen indeling medium (oranje) of laag (geel), waarvoor geen verplichtingen gelden) werden slechts gedeeltelijk behandeld. In de loop van 2015 volgt een update van de erosiekaart 2015.
Erosie door water is een proces waarbij bodemdeeltjes door de impact van regendruppels en afstromend water worden losgemaakt en getransporteerd, hetzij laagsgewijs over een grote oppervlakte, hetzij geconcentreerd in geulen en ravijnen. Dit leidt o.m. tot een afname van de bodemkwaliteit en -productiviteit, maar ook tot belangrijke schade door modderoverlast in stroomafwaarts gelegen (woon)gebieden. Het kan gesteld dat erosie een van de belangrijkste vormen van bodemaantasting in Vlaanderen is.
De potentiële bodemerosiekaart per perceel is gebaseerd op de percelenkaart 2014. Omdat de percelenkaart 2014 niet gebiedsdekkend is voor heel Vlaanderen werd een deel van de landbouwgebruiksgegevens ontleend aan een geclassificeerd satellietbeeld van OCGIS Vlaanderen. Dit beeld bevat echter enkel landgebruikinformatie en geen perceelsinformatie waardoor de berekeningen voor dit gebied vanzelfsprekend van een veel lagere kwaliteit zullen zijn. De potentiële bodemerosiekaart per perceel werd opgesteld doormiddel van computermodellering met een ruimtelijke resolutie van 5 m (Onderzoeksgroep Fysische en Regionale Geografie, Departement Aard- en Omgevingswetenschappen, K.U.Leuven). De berekening van de watererosie is gebaseerd op de herziene universele bodemverliesvergelijking of R.U.S.L.E. (Revised Soil Loss Equation, Renard et al, 1991). Het betreft een empirisch model waarmee de gemiddelde jaarlijkse bodemerosiesnelheid per oppervlakte-eenheid als gevolg van intergeul- en geulerosie wordt berekend als een product van 6 factoren: De bewerkingserosie werd berekend met behulp van Software gebaseerd op het watersedem model.
Simple
- Date (Creation date)
- 2014-12-04
- Date (Publication date)
- 2014-12-10
- Date (Revision date)
- 2020-11-19
- Edition
-
2015
- Citation identifier
- https://www.dov.vlaanderen.be/dataset/919ef1e5-86d2-44b5-adbd-a4319a83ebf4
- Purpose
-
De potentiële bodemerosiekaart per perceel richt zich voornamelijk tot land- en tuinbouwers. Erosie en sedimentatie leiden immers tot opbrengst- en kwaliteitsverlies en vormen een bedreiging van de bodemkwaliteit. Aan de hand van de potentiële bodemerosiekaart per perceel zijn landbouwers in staat om de erosiegevoeligheid van hun percelen en de eventueel noodzakelijke maatregelen te achterhalen. Naast land- en tuinbouwers behoren ook particulieren en gemeentelijke en stedelijke diensten tot de doelgroep. Immers, erosie veroorzaakt stroomafwaarts vaak water- en modderoverlast in woningen, tuinen, ter hoogte van wegen, waterlopen... Ook voor studiebureaus betrokken bij erosiebestrijding (opmaak gemeentelijke erosiebestrijdingsplannen en ontwerpen van erosiebestrijdingswerken), MER-deskundigen in de discipline bodem, universiteiten en onderzoeksinstellingen vormt deze potentiële bodemerosiekaart een belangrijke bron van informatie.
- Status
- Completed
https://www.dov.vlaanderen.be
https://www.dov.vlaanderen.be
- Maintenance and update frequency
- Annually
-
GEMET - Concepten, versie 2.4
-
-
ondergrond
-
bodemerosie
-
watererosie
-
- Keywords
-
-
DOV
-
Vlaanderen
-
Ondergrond
-
Databank Ondergrond Vlaanderen
-
Departement Omgeving
-
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- geen beperkingen
- Use constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt, dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden: Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be
- Other constraints
- Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden.
- Other constraints
-
De toepassing of interpretatie van de potentiële bodemerosiekaart per perceel moet met de nodige deskundigheid en voorzichtigheid gebeuren. Het doel van de potentiële bodemerosiekaart per perceel is het voorspellen van het gemiddelde potentiële erosierisico. Het is geen weergave van de jaarlijkse erosiehoeveelheid per perceel welke sterk afhankelijk is van o.a. de weersomstandigheden, de gewaskeuze, de teeltrotatie, het gebruik van groenbedekkers, de juiste bewerkingstechniek, ...
- Spatial representation type
- Vector
- Denominator
- 150000
- Language
- Nederlands; Vlaams
- Topic category
-
- Geoscientific information
- Begin date
- 2015-01-01
- End date
- 2015-12-31
- Supplemental Information
-
De waarden van de verschillende inputfactoren van de R.U.S.L.E. vergelijking zijn gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit wil zeggen dat de gebruikte C-factor 0.37 bedraagt voor landbouwland, 0.001 voor bos en 0 voor bebouwde oppervlakken. De R-factor is 880 MJ.mm/ha.jaar en de K-factor wordt bepaald door de bodemtextuur. De LS-factor werd berekend met behulp van eigen software gebaseerd op het watersedem model. De connectiviteit tussen de percelen werd ingesteld op 30%. De P-factor tenslotte, werd zoals de voorgaande jaren ingesteld op 1. Bewerkingserosie werd samen met de LS-factor berekend in hetzelfde software programma. Voor meer achtergrondinformatie omtrent het erosiebeleid van de Vlaamse overheid kan u terecht op de website van het departement Omgeving: https://www.omgeving.vlaanderen.be/erosie.
- Unique resource identifier
- EPSG:31370
- Distribution format
-
Name Version GML
3.2
Distributor
https://www.dov.vlaanderen.be
- Fees
-
Gratis
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WFS
)
WFS-endpoint Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
erosie:so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WFS-2.0.0-http-get-capabilities
)
WFS-capabilities Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-capabilities
)
WMS-capabilities Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
GLG:KML-2.0-http-get-map
)
KML Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-map
)
WMS-map Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WMS
)
WMS-endpoint Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
so_potbdmerosiepp_2015
(
OGC:WFS-2.0.0-http-get-feature
)
WFS-feature Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2015)
- OnLine resource
-
DOV bodemverkenner
(
WWW:LINK-1.0-http--related
)
Link naar DOV bodemverkenner applicatie
- Hierarchy level
- Dataset
Conformance result
- Date (Publication date)
- 2010-12-08
- Explanation
-
Zie vermelde specificatie
- Pass
- Yes
- Statement
-
De potentiele bodemerosiekaart per perceel 2015 is gebaseerd op de percelenkaart 2014. Omdat de percelenkaart 2014 niet gebiedsdekkend is voor heel Vlaanderen werd een deel van de landbouwgebruiksgegevens ontleend aan een geclassificeerd satellietbeeld van OCGIS Vlaanderen. Dit beeld bevat echter enkel landgebruikinformatie en geen perceelsinformatie waardoor de berekeningen voor dit gebied vanzelfsprekend van een veel lagere kwaliteit zullen zijn. De potentiële bodemerosiekaart per perceel werd opgesteld doormiddel van computermodellering met een ruimtelijke resolutie van 5 m (Onderzoeksgroep Fysische en Regionale Geografie, Departement Aard- en Omgevingswetenschappen, K.U.Leuven). De berekening van de watererosie is gebaseerd op de herziene universele bodemverliesvergelijking of R.U.S.L.E. (Revised Soil Loss Equation, Renard et al, 1991). Het betreft een empirisch model waarmee de gemiddelde jaarlijkse bodemerosiesnelheid per oppervlakte-eenheid als gevolg van intergeul- en geulerosie wordt berekend als een product van 6 factoren. De bewerkingserosie werd berekend met behulp van Software gebaseerd op het watemsedem model. De waarden van de verschillende inputfactoren van de R.U.S.L.E. vergelijking zijn gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit wil zeggen dat de gebruikte C-factor 0.37 bedraagt voor landbouwland, 0.001 voor bos en 0 voor bebouwde oppervlakken. De R-factor is 880 MJ.mm/ha.jaar en de K-factor wordt bepaald door de bodemtextuur. De LS-factor werd berekend met behulp van eigen software gebaseerd op het watersedem model. De connectiviteit tussen de percelen werd ingesteld op 30%. De P-factor tenslotte, werd zoals de voorgaande jaren ingesteld op 1. Bewerkingserosie werd samen met de LS-factor berekend in hetzelfde software programma. De toepassing of interpretatie van de potentiele bodemerosiekaart per perceel moet met de nodige deskundigheid en voorzichtigheid gebeuren. Het doel van de potentiële bodemerosiekaart per perceel is het voorspellen van het gemiddelde potentiële erosierisico. Het is geen weergave van de jaarlijkse erosiehoeveelheid per perceel welke sterk afhankelijk is van o.a. de weersomstandigheden, de gewaskeuze, de teeltrotatie, het gebruik van groenbedekkers, de juiste bewerkingstechniek, ... De gegevens worden enkel meegedeeld ter informatie. De Vlaamse overheid biedt geen absolute zekerheid betreffende de potentiële erosiewaarden van de individuele percelen. De Vlaamse overheid kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade of kosten die eventueel voortkomen uit het gebruik van de door hen ingegeven informatie, noch voor eventuele foutieve informatie of inschattingen.
- Description
-
Deze kaart geeft aan de hand van een klasse-indeling de totale erosie van een bepaald landbouwperceel weer. De erosiewaarden werden toegekend door middel van computermodellering door de Onderzoeksgroep Fysische en Regionale Geografie, Departement Aard- en Omgevingswetenschappen, K.U. Leuven. In het veld ‘Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag’ staat de informatie die overeenkomt met de erosiegevoeligheid op de verzamelaanvraag 2015. De voor 1 oktober ingediende en goedgekeurde bezwaren werden verwerkt in de huidige erosiekaart 2015. De later ingediende en de minder prioritaire bezwaren (bv. bezwaar tegen indeling medium (oranje) of laag (geel), waarvoor geen verplichtingen gelden) werden slechts gedeeltelijk behandeld. In de loop van 2015 volgt een update van de erosiekaart 2015.
- Included with dataset
- Yes
- Feature types
- so_potbdmerosiepp_2015Type
- Feature catalogue citation
Meta-metadata
- File identifier
- fe6d2f90-774c-4a71-8be9-f1f52491f979 XML
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Parent identifier
-
Potentiële bodemerosiekaart per perceel
30e01cb0-3f8a-4a48-b72e-444b4a6fd531
- Hierarchy level
- Dataset
- Hierarchy level name
-
dataset
- Date stamp
- 2024-12-17
- Metadata standard name
-
ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0
- Metadata standard version
-
GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 2.0