Voorlopige zoekzones instandhoudingsdoelen Natura 2000 versie 2 - polygonen
De voorlopige zoekzones bestaan enerzijds uit de zoekzones sensu stricto en anderzijds uit de percelen onder passend beheer. De zoekzones sensu stricto geven per Europees te beschermen habitat de perimeter aan die gevrijwaard wordt met het oog op het optimaal plaatsen van de instandhoudingsdoelstellingen voor de betrokken speciale beschermingszone in kwestie. De zoekzones zullen volgens het wettelijk kader deel uitmaken van de richtkaarten die een onderdeel zijn van de managementplannen Natura 2000. De zoekzones evolueren bij elke nieuwe versie van het managementplan Natura 2000. Deze zoekzones moeten als vaststaande verworvenheid beschouwd worden en zijn voor wat betreft de toepassing bij de passende beoordeling niet onderhandelbaar. Momenteel zijn geen managementplannen Natura 2000 vastgesteld door de Vlaamse regering. Omdat de zoekzones een belangrijk instrument en hulpmiddel zijn voor wat betreft de realisatie van de instandhoudingsdoelstellingen, wordt in afwachting van de managementplannen Natura2000, gewerkt met voorlopige zoekzones. Deze werden opgesteld per habitattype of cluster van habitattypen. De huidige versie vervangt de eerste kaart met voorlopige zoekzones zoals verspreid begin 2015. Deze werd grotendeels gegenereerd met toepassing van het zogenaamde zoekzonemodel. Dit model werd opgesteld in opdracht van het ANB door VITO en INBO en is gebaseerd op het Ruimtemodel Vlaanderen (VITO) (L. Poelmans et al., 2015, Zoekzonemodel: Technische beschrijving, VITO, Nota voor ANB Beleid; https://www.ruimtemodel.vlaanderen/references/). Dit heeft als gevolg dat de kaart voor deze habitattypes opgebouwd is op basis van een rasterkaart met cellen van 100x100m (1 ha), die afgeknipt worden op de grenzen van de SBZ-H (versie 2013). Voor een andere reeks habitats (niet door het model aanstuurbare habitats) zijn de zoekzones bepaald met de methode van de eerste voorlopige zoekzones. De grootste oppervlaktes daarvan betreffen habitats in de Kuststreek en in de Polders. Deze zoekzones werden ingetekend op basis van de habitatkaart (versie 2013) en op basis van geografische, biotische en abiotische factoren. De percelen onder passend beheer omvatten de percelen met een goedgekeurd natuurbeheerplan (of daarmee vergelijkbare plannen of vergelijkbare overeenkomsten of feitelijk beheer) van het Agentschap voor Natuur en Bos, andere overheden en de erkende terreinbeherende verenigingen (Natuurpunt, vzw Durme, Limburgs Landschap), waar een habitattype tot doel gesteld is. Het zijn de locaties waar reeds instandhoudingsdoelstellingen voor Europees te beschermen habitats ruimtelijk geplaatst zijn. Dit gebeurde door een vertaling van de streefbeelden uit de natuurbeheerplannen naar Europees te beschermen op basis van de gegevens uit het beheerplan en geografische, biotische en abiotische factoren. De percelen onder passend beheer zijn net als de zoekzones sensu stricto afgeknipt op de grenzen van de SBZ-H.
Simple
- Date (Creation date)
- 2025-06-23
- Date (Publication date)
- 2025-06-25
- Date (Revision date)
- 2025-06-25
- Citation identifier
- MercatorNet-be / b703b163-c0f2-41b1-b25d-a3c00de3be61
- Purpose
-
De kaart van de zoekzones wordt gebruikt in de online tool ‘voortoets’ om een eerste inschatting te kunnen maken van de mogelijke effecten van een te vergunnen activiteit (zie www.voortoets.be). In het kader van de Programmatische Aanpak Stikstof werd de online toepassing Impactscoretool (zie https://pasberekening.omgeving.vlaanderen.be) ontwikkeld om de invloed te kunnen berekenen van de stikstofneerslag op het realiseren van de Europese natuurdoelen binnen de speciale beschermingszones. Via deze online tool krijgt men de mogelijkheid om een gedetailleerde berekening van de impactscore van een exploitatie uit te voeren. De berekeningen in de Impactscoretool zijn gebaseerd op de kaart van de actueel aanwezige habitats, alsook de voorlopige zoekzones en de percelen onder passend beheer. Aan de hand van de berekende impactscore kan de passende beoordeling uitgewerkt worden.
- Status
- On going
-
GDI-Vlaanderen Trefwoorden
- Keywords
-
-
MercatorNet
-
OpenbareMetadata
-
MercatorNet
-
hb_zzihd_poly
-
IHD
-
Passende beoordeling
-
Managementplannen Natura 2000
-
- INSPIRE - Ruimtelijke dekking
-
-
Regionaal
-
Resource specific usage
- Use limitation
-
De 'zoekzones' kunnen alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze gemaakt zijn: •_x0001_Ter ondersteuning van het lokaal overlegplatforms per Speciale Beschermingszone zoals beschreven in het BVR tot regeling van het Vlaams Natura 2000-programma, de managementplannen Natura 2000, de zoekzones en de actiegebieden voor de specifieke instandhoudingsdoelstellingen voor Europees te beschermen soorten en habitats; •_x0001_Als afbakening van het toepassingsgebied voor de passende beoordeling
- Use limitation
-
Beperking(en) op de publieke toegang
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- Geen beperkingen op de publieke toegang.
- Use limitation
-
Toegangs- en (her)gebruiksvoorwaarden
- Use constraints
- Other restrictions
- Classification
- Unclassified
- Spatial representation type
- Vector
- Denominator
- 1000
- Language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Topic category
-
- Description
-
Huidige begrenzing
))
- Geographic identifier
- Vlaams Gewest
- Supplemental Information
-
Gelieve contact op te nemen met de data-eigenaar indien er fouten
teruggevonden worden in deze dataset.
- Unique resource identifier
- Belge 1972 / Belgian Lambert 72
- Distribution format
-
Name Version GeoPackage
- OnLine resource
-
hb_zzihd_poly
Downloadlink in geopackage formaat voor hb_zzihd_poly.
- OnLine resource
-
hb:hb_zzihd_poly
(
OGC:WMS
)
WMS-capabilities Voorlopige zoekzones instandhoudingsdoelen Natura 2000 versie 2 - polygonen
- OnLine resource
-
hb:hb_zzihd_poly
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-map
)
WMS-getmap Voorlopige zoekzones instandhoudingsdoelen Natura 2000 versie 2 - polygonen
- OnLine resource
-
hb:hb_zzihd_poly
(
OGC:WFS
)
WFS-capabilities Voorlopige zoekzones instandhoudingsdoelen Natura 2000 versie 2 - polygonen
- OnLine resource
-
hb:hb_zzihd_poly
(
OGC:OGC-API-Features
)
OGC Features API: Voorlopige zoekzones instandhoudingsdoelen Natura 2000 versie 2 - polygonen
- Hierarchy level
- Dataset
Conformance result
- Date (Publication date)
- 2010-12-08
- Explanation
-
Geharmoniseerd volgens INSPIRE verordening
- Pass
- No
Absolute external positional accuracy
Quantitative result
Completeness omission
Quantitative result
Completeness commission
Quantitative result
Thematic classification correctness
Quantitative result
- Statement
-
Voorlopige zoekzones aangemaakt in augustus 2014, verfijnd in september 2015. Verfijning in september 2015 als volgt: Aanmaak van een gecompileerde dataset; deze bevat voor 27 (niet-aanstuurbare) habitattypes de data van de versie augustus 2015, aangevuld met nieuwe data voor 15 (aanstuurbare) lagen aangemaakt door het Zoekzonemodel (VITO). Op deze compilatie werden volgende correctie doorgevoerd: (1) correctie naar aanleiding van maatwerk ikv programatorische aanpak stikstof, en (2) handmatige correctie voor Duinen, Polders en werkingsgebieden ikv Geactualiseerd Sigmaplan. Tenslotte werd een intersect uitgevoerd om de zoekzones tot de begrenzingen van de Habitatrichtlijngebieden te beperken. Aan deze compilatie werden de natuurdoelen onder passend beheer toegevoegd. Dit zijn de natuurdoelen die opgenomen zijn in goedgekeurde beheerplannen of daarmee vergelijkbare plannen, in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos, andere overheden en erkende terreinbeherende verenigingen. Deze versie vervangt de versie van augustus 2014. Ongewijzigde overname van het lijnenbestand voor habitattype 3260 uit de eerste versie (d.i. augustus 2014) van de zoekzones. Data voor de niet-aanstuurbare habitats werden aangemaakt door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO); aanstuurbare habitats werden geproduceerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Agentschap voor Natuur en Bos voor de correcties door en zorgde voor uiteindelijke compilatie en publicatie. In juni 2025 werden technische correcties aangebracht n.a.v. het vaststellen van enkele onvolkomenheden in de voorlopige zoekzones en de bijhorende percelen onder passend beheer. Meer bepaald werden de zoekzones van het habitat 6110 geschrapt. Dit habitat komt niet voor in Vlaanderen en is niet tot doel gesteld in de IHD. Anderzijds werden voor het habitat duingraslanden 2130, waar dat nog niet gebeurd was, het subtype kalkrijk (2130_hd) of kalkarm (2130_had) toegekend o.b.v. de ligging van de percelen, en dit zowel voor de zoekzones als voor de percelen onder passend beheer. Finaal werd in de laag passend beheer het habitat veenbossen 91D0 vervangen door alluviale bossen 91E0. 91D0 komt niet voor in Vlaanderen en is niet tot doel gesteld in de IHD.
Meta-metadata
- File identifier
- c1c4d674-f94a-42b8-a70d-098ddb0e9ced XML
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Parent identifier
-
dataset
dataset
- Hierarchy level
- Dataset
- Hierarchy level name
-
dataset
- Date stamp
- 2025-06-30
- Metadata standard name
-
ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0
- Metadata standard version
-
GDI-Vlaanderen Best Practices – versie 2.0