Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
Deze kaart geeft voor het grondgebied van Vlaanderen de veenwaarschijnlijkheid aan voor de ondiepe ondergrond (1,5 tot 10 m). Deze kaart geeft een goed beeld van de ruimtelijke variatie van veen en is een eerste inschatting voor waar er met een hoge waarschijnlijkheid veen aanwezig is in Vlaanderen op basis van de best beschikbare gegevens en technieken. De kaart geeft geen informatie over de dikte van het veen of de diepte waarop het waarschijnlijk voorkomt binnen het interval 1.5-10m.
De rasterkaart is het resultaat van het toepassen van de methode en de data uit de studie 'Veen in Vlaamse bodem en ondergrond in relatie tot klimaat en boven- en ondergronds ruimtegebruik' (uitgevoerd door KUL in opdracht van DOMG) om een 5x5 m veenwaarschijnlijkheidskaart voor de ondiepe ondergrond te berekenen. Het eindrapport van deze studie kan gevonden worden via: https://researchportal.be/nl/publicatie/veen-vlaamse-bodem-en-ondergrond-relatie-tot-klimaat-en-boven-en-ondergronds. Deze rasterkaart is opgesteld zodat de methode gebruikt voor het opstellen van de veenwaarschijnlijkheidskaarten voor de drie diepte-intervallen (oppervlakteveen, bodemprofiel en ondiepe ondergrond) zoveel mogelijk in lijn blijft met elkaar.
Gezien de verschillende doeleinden van deze kaart ten opzichte van de oppervlakteveen- en bodemprofielveenkaarten is beslist deze kaart in te delen in de 6 klassen voorgesteld door KUL (zeldzaam, weinig waarschijnlijk, mogelijk, waarschijnlijk, zeer waarschijnlijk, bijna zeker) en deze van 5x5 m op te schalen naar 50x50 m. Voor lokale toepassingen of toepassingen waarbij grote zekerheid over de aanwezigheid van veen vereist is met een hoog ruimtelijk detail blijft echter voorzichtigheid geboden en kan een bijkomende veldverificatie een aangewezen eerstvolgende stap zijn. Aangezien veen zeer onregelmatig kan voorkomen in het landschap kunnen de opgestelde kaarten deze variabiliteit niet perfect weergeven.
De studie maakt voor het opstellen van deze kaart zowel gebruik van historische gegevens (die kunnen teruggaan tot de 19e eeuw) en recente gegevens van observaties van veen in de ondergrond. Zeker voor de historische gegevens is het mogelijk dat het toen geobserveerde veen nu niet meer aanwezig is, wat beperkingen oplegt aan de nauwkeurigheid van het uiteindelijke resultaat. Tijdens het aanmaken van deze kaart is er ook geen correctie gedaan voor gekende uitgravingen (havendokken, kanalen, …), infrastructuur in de ondergrond (tunnels, kelders, …) en waterlopen. Hierdoor kan het model voor deze locaties foutieve voorspellingen doen. Verder kan door de toegepaste technieken het hier bedoelde “er is waarschijnlijk veen aanwezig” zowel een dik veenpakket zijn over de volledige dikte van het diepte-interval als een dun veenlaagje ergens in het profiel.
Deze kaart vormt samen met de veenwaarschijnlijkheidskaart van het oppervlakteveen en het bodemprofiel veen een set die het resultaat is van dezelfde herberekeningsoefening op basis van de resultaten van de studie uitgevoerd door KUL.
Standaard
- Alternatieve titel
-
Veenwaarschijnlijkheidskaart ondiepe ondergrond
- Versiedatum (Publicatiedatum)
- 2024-02-23
- Versiedatum (Creatiedatum)
- 2024-03-15
- Identifier
- https://www.dov.vlaanderen.be/dataset/40f8fa46-6e67-4447-85b7-4bedc74bf63f
- Doel van vervaardiging
-
Dit product is aangemaakt om gebruikers te informeren over locaties waar potentieel veen aanwezig kan zijn in de ondiepe ondergrond. Het product is bedoeld ter ondersteuning van planners, adviseurs, beleidsmakers om hen te informeren over de potentiële aanwezigheid van veen in de plannings-/projectzone. Het product kan dienen om te bepalen waar verder onderzoek en terreinmetingen nodig zijn om het exacte voorkomen van veen te bepalen zodat in het uitwerken van plannen en projecten kan rekening gehouden worden met de aanwezigheid van het veen in de ondiepe ondergrond.
- Status
- compleet
https://www.dov.vlaanderen.be
https://www.dov.vlaanderen.be
- Frequentie
- onbekend
-
GEMET - Concepten, versie 2.4
-
-
ondergrond
-
turf
-
- Zoekwoorden
-
-
DOV
-
Vlaanderen
-
Ondergrond
-
Databank Ondergrond Vlaanderen
-
Departement Omgeving
-
Departement Omgeving
-
Veen
-
Veenwaarschijnlijkheid
-
- Beschrijving
-
Geen beperkingen
- (Juridische) toegangsbeperking
- anders
- Overige beperkingen
- geen beperkingen
- (Juridische) gebruiksbeperking
- anders
- Overige beperkingen
-
Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt, dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden: Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be
- Overige beperkingen
- Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden.
- Overige beperkingen
-
De veenwaarschijnlijkheidskaarten zijn opgesteld op basis van terreinobservaties die in de extreemste gevallen dateren van eind de 19e eeuw. Het huidige voorkomen van veen kan hierdoor afwijken van de weergegeven aanduiding van de waarschijnlijkheid van veen (door vergraving, veranderend landgebruik, landbewerking, …). Dit is geen veenvoorkomenskaart en het product is gebaseerd op een combinatie van recente en historische data.
- Ruimtelijk schema dataset(serie)
- grid
- Grondresolutie
- 50.00 meter
- Taal
- Nederlands; Vlaams
- Categorie(en)
-
- natuur en milieu
- Einddatum
- 2024-03-29
- Code
- EPSG:31370
- Distributieformaat
-
Naam Versie GeoTIFF
1.0
Verdeler
https://www.dov.vlaanderen.be
- Prijsinformatie
-
Gratis
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-capabilities
)
WMS-capabilities Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
GLG:KML-2.0-http-get-map
)
KML Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WMS-1.3.0-http-get-map
)
WMS-map Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WMS
)
WMS-endpoint Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
bodem:veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WCS-2.0.1-http-get-capabilities
)
WCS-capabilities Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WCS-2.0.1-http-get-coverage
)
WCS-coverage Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
veenwaarschijnlijkheid_1_5_10_50m_6k
(
OGC:WCS
)
WCS-endpoint Veenwaarschijnlijkheid 1,5 tot 10 m 50x50 m
- Online bronnen
-
Download als GeoTIFF
(
WWW:DOWNLOAD-1.0-http--download
)
Directe download van de volledige geotiff van Vlaanderen met behulp van de DOV WCS.
- Niveau kwaliteitsinformatie
- dataset
Resultaat
- Versiedatum (Publicatiedatum)
- 2010-12-08
- Uitleg
-
Zie vermelde specificatie
- Conform verklaard
- Ja
- Algemene beschrijving herkomst
-
Deze kaart is het resultaat van het opnieuw toepassen van de methode uit de studie 'Veen in Vlaamse bodem en ondergrond in relatie tot klimaat en boven- en ondergronds ruimtegebruik' uitgevoerd door KU Leuven in opdracht van VPO. Het eindrapport van deze studie kan hier gevonden worden: https://researchportal.be/nl/publicatie/veen-vlaamse-bodem-en-ondergrond-relatie-tot-klimaat-en-boven-en-ondergronds .
- Beschrijving bewerking
-
Features uit de veenstudie van KUL opnieuw berekenen voor een resolutie van 5x5 m en groeperen van de verschillende categorieën van een aantal categorische features.
- Rede, (Rationale)
-
Features op 5x5 m zijn nodig om de veenwaarschijnlijkheidskaart voor een resolutie van 5x5 m aan te maken. Een aantal categorieën moeten gegroepeerd worden omdat sommige categorieën niet voldoende observaties hebben die binnen de betreffende categorie vallen, waardoor deze een sterk negatieve impact hebben op de nauwkeurigheid van het resultaat. Daarnaast hebben sommige categorische variabelen door de 5x5 m resolutie minder categorieën die verdwijnen door het opschalen, waardoor het maximaal aantal categorieën per feature dat het gebruikte algoritme toelaat overschreden wordt.
- Beschrijving bewerking
-
De veenwaarschijnlijkheid voor het veen in de laag 1,5-10m berekenen voor een resolutie van 5x5 m met de methode en inputdata uit de veenstudie uitgevoerd door KUL.
- Rede, (Rationale)
-
Door het opnieuw berekenen van de 50x50 m producten uit de veenstudie uitgevoerd door KUL voor de 5x5 m resolutie is het de bedoeling dat de methode toegepast voor deze laag zoveel mogelijk in lijn blijft met de methode gebruikt voor oppervlakteveen en veen in het bodemprofiel.
- Beschrijving bewerking
-
Berekening van de klassengrenzen om het eindproduct in klassen in te delen met behulp van een genetisch algoritme.
- Rede, (Rationale)
-
Het ruwe modelresultaat omzetten naar een eenvoudiger te interpreteren product.
- Beschrijving bewerking
-
Het product ingedeeld in 6 klassen opschalen van 5x5 m naar 50x50 m door binnen elke 50x50 m cel de mediane waarde van de onderliggende 5x5 m cellen te behouden.
- Rede, (Rationale)
-
Opschalen naar een schaal geschikt voor het doel waarvoor dit dataproduct is samengesteld.
Meta-metadata
- Metadata identificator (fileIdentifier)
- 410a5bb9-9ea7-4b00-85de-a8b31fcc1283 XML
- Taal
- Nederlands; Vlaams
- Karakterset
- utf8
- Hiërarchisch niveau
- dataset
- Beschrijving hiërarchisch niveau
-
dataset
- Metadata wijzigingsdatum
- 2024-06-07
- Naam metadatastandaard
-
ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0
- Versie metadatastandaard
-
GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 2.0