Bodemkaart van België volgens het internationale World Reference Base (WRB) classificatiesysteem (voorlopige versie)
Op basis van de resultaten van een intensieve bodemkartering gedurende de jaren ’50 tot ’70 werd de Belgische bodemkaart opgesteld. Deze Belgische bodemkaart steunt op het Belgische bodemclassificatiesysteem. Het is een nationaal systeem dat uitsluitend voor de Belgische bodems werd opgesteld. De bodemkaart van België volgens het internationale World Reference Base (WRB) bodemclassificatiesysteem is een vertaling van de bodemkaart volgens het Belgische bodemclassificatesysteem. WRB bestaat uit 2 detailniveaus: enerzijds de 32 'Reference Soil Groups' (RSG’s) en anderzijds een combinatie van RSG’s met voor- en achtervoegsels, i.e. ‘qualifiers', die toelaten om een individueel bodemprofiel te classificeren. Door het gebruik van ‘Reference Soil Groups' (gekleurde vlakken) en ‘Main qualifiers’ (blauw omlijnde polygonen met labels) kan de belangrijkste informatie uit de bodemkaart van België vertaald worden naar het WRB-systeem. Om de informatie over textuur, drainage en substraten niet verloren te laten gaan zijn nog 3 deelkaarten toegevoegd ‘Textuurkaart’, ‘Drainage qualifiers’ en ‘Abruptic/Ruptic qualifiers’. De ‘Textuurkaart’ geeft de textuurklasse weer zoals die voorkomt op de bodemkaart van België.
De kaarten zijn voorlopige versies en zijn het resultaat van het project ‘Ontwikkelen en toepassen van een methodiek voor het omzetten van de Belgische bodemkaart volgens het internationaal Word Reference Base systeem’ uitgevoerd door S. Dondeyne, J. Deckers en E. Van Ranst van de K.U.Leuven en de U.Gent. Meer uitleg vindt u in het rapport van de studie ( https://www.dov.vlaanderen.be/themas/bodem). Opmerkingen of suggesties zijn welkom via dov@vlaanderen.be.
Simple
- Date (Creation date)
- 2012-07-23
- Date (Publication date)
- 2012-07-24
- Citation identifier
- DOV-be / 03661777-bde5-4340-8b44-1fe1b1e304cc
- Purpose
-
De groeiende internationale aandacht voor bodemgerelateerde en grensoverschrijdende milieuproblemen vraagt een harmonisatie van de diverse nationale classificatiesystemen. In 1998, met aanpassingen in 2006 en 2007, werd door de Food and Agricultural Organisation of the United Nations (FAO) ‘World Reference Base for Soil Resources (WRB)’ gelanceerd als een nieuwe standaard voor bodemclassificatie. WRB wil eveneens als kader fungeren waarbinnen bestaande nationale bodemclassificatiesystemen met elkaar gecorreleerd en geharmoniseerd kunnen worden. Bovendien werd WRB door de Europese Commissie als het officiële bodemclassificatiesysteem voor Europa aangenomen. Met het oog op de toekomstige verplichtingen en rapportage voorzien in de Europese Ontwerpkaderrichtlijn Bodembescherming was een vertaling van de legende bij de Belgische bodemkaart naar WRB wenselijk en noodzakelijk. Deze legende echter, werd uitgewerkt voor de lokale bodemkarakteristieken, maar kan niet in even gedetailleerde mate vertaald worden naar WRB. Een Belgische bodemkaart volgens WRB is dus niet ter vervanging van het Belgische bodemclassificatiesysteem, maar is wel essentieel om de internationale communicatie over bodemthema’s te vergemakkelijken.
- Status
- Historical archive
https://www.dov.vlaanderen.be
https://www.dov.vlaanderen.be
- Maintenance and update frequency
- As needed
-
GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
-
-
Bodem
-
-
GEMET - Concepten, versie 2.4
-
-
bodem
-
bodemkaart
-
-
Vlaamse regio's
-
-
Vlaams Gewest
-
-
GDI-Vlaanderen Trefwoorden
-
-
Vlaamse Open data
- Geografische gegevens
- Metadata GDI-Vl-conform
-
- Specific usage
-
Een Belgische bodemkaart volgens WRB is niet ter vervanging van het Belgische bodemclassificatiesysteem, maar is wel essentieel om de internationale communicatie over bodemthema’s te vergemakkelijken.
User contact info
- Access constraints
- Other restrictions
- Other constraints
- geen beperkingen
- Use limitation
-
Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden : “Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be”
- Use limitation
-
Bij verwijzing naar dit document, gelieve de volgende referentie te gebruiken: Vlaamse overheid, departement Leefmilieu, Natuur en Energie, afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen, 2012. Belgische bodemkaart volgens het internationale World Reference Base bodemclassificatiesysteem (voorlopige versie).
- Use limitation
-
Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden: https://www.dov.vlaanderen.be/page/disclaimer
- Use limitation
-
De toepassing of interpretatie van de bodemkaart volgens WRB moet met de nodige deskundigheid en voorzichtigheid gebeuren. De gegevens worden enkel meegedeeld ter informatie. De Vlaamse overheid biedt geen absolute zekerheid betreffende de bodemclassificatie volgens WRB.
- Use constraints
- Other restrictions
- Other constraints
-
Data beschikbaar voor hergebruik volgens de Modellicentie Gratis Hergebruik. Toelichting beschikbaar op https://www.dov.vlaanderen.be/page/gebruiksvoorwaarden-dov-services
- Spatial representation type
- Vector
- Denominator
- 250000
- Language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Topic category
-
- Geoscientific information
- Geographic identifier
- Vlaanderen
- Begin date
- 2010-02-01
- End date
- 2012-07-23
- Supplemental Information
-
Gezien het Belgische karakter van de legende bij de bodemkaart en het feit dat bepaalde bodemseries aan beide zijden van de taalgrens gelijk zijn, werd frequent interregionaal overlegd met Wallonië (A. Bouhon en J. Chapelle) om tot een afstemming te komen over de te volgen methodologie. Dit resulteerde in een identieke vertaling van gemeenschappelijke bodems.
- Reference system identifier
- EPSG / 31370
- Hierarchy level
- Dataset
Conformance result
- Date (Publication date)
- 2010-12-08
- Explanation
-
Zie vermelde specificatie
- Pass
- Yes
- Statement
-
Op basis van de resultaten van een intensieve bodemkartering gedurende de jaren ’50 tot ’70 werd, onder de vorm van kaartbladen, een analoog document van de Belgische bodemkaart opgesteld. In de jaren ’90 werden de kaartbladen van het Vlaamse Gewest gedigitaliseerd en op dit ogenblik vormt de digitale bodemkaart één van de belangrijkste basiskaarten van Vlaanderen. Hoewel zij oorspronkelijk een sterk landbouwkundige inslag had, kent zij op dit ogenblik een zeer breed toepassingsgebied. De Belgische bodemkaart steunt op het Belgische bodemclassificatiesysteem. Het is een nationaal systeem dat uitsluitend voor de Belgische bodems werd opgesteld. Dit classificatiesysteem is opgebouwd op basis van de morfogenetische kenmerken van de bodem (West-Vlaamse polders uitgezonderd: geomorfologische en lithostratigrafische criteria). Het neemt als criteria voor klasse-indeling drie hoofdkenmerken van de bodem: de bodemtextuur, de drainageklasse en de profielontwikkeling. Ze wordt voorgesteld door een symbool bestaande uit drie letters die elk één van de hoger vermelde criteria omschrijven. Deze drie elementen vormen samen de ‘kernserie’ die als kaarteenheid wordt gebruikt. De kernserie geeft voornamelijk informatie over de fysische toestand van de bodem. De kernserie kan bovendien uitgebreid worden met bv. varianten van moedermateriaal, substraten, profielontwikkeling, … waardoor op die manier een bodemserie ontstaat, als afgeleide van de kernserie.
De bodemkaart van België volgens het internationale World Reference Base (WRB) bodemclassificatiesysteem is een vertaling van de bodemkaart volgens het Belgische bodemclassificatesysteem. WRB bestaat uit 2 detailniveaus: enerzijds de 32 Reference Soil Groups (RSG’s) en anderzijds een combinatie van RSG’s met voor- en achtervoegsels, i.e. ‘qualifiers, die toelaten om een individueel bodemprofiel te classificeren. Door het gebruik van ‘Reference Soil Groups (gekleurde vlakken) en ‘Main qualifiers’ (arceringen) kan de belangrijkste informatie uit de bodemkaart van België vertaald worden naar het WRB-systeem. Om de informatie over textuur, drainage en substraten niet verloren te laten gaan zijn nog 3 deelkaarten toegevoegd ‘Textuurkaart’, ‘Drainage qualifiers’ en ‘Abruptic/Ruptic qualifiers’. De ‘Textuurkaart’ geeft de textuurklasse weer zoals die voorkomt op de bodemkaart van België.
De vertaling werd uitgevoerd met behulp van een vertaalsleutel en een softwareprogramma. Vele Belgische bodemeenheden konden echter niet ondubbelzinnig vertaald worden zodat bijkomende richtlijnen moesten opgesteld worden aan de hand van individuele bodemprofielen. Daarnaast is gebruik gemaakt van de 'Kartering van het fysisch systeem en de ruimtelijke structuren in Vlaanderen op schaal 1:50,000' (Honnay O., 1994, Stichting Plattelandsbeleid & Vlaamse Landmaatschappij, Brussels).
De kaarten zijn voorlopige versies en zijn het resultaat van het project ‘Ontwikkelen en toepassen van een methodiek voor het omzetten van de Belgische bodemkaart volgens het internationaal Word Reference Base systeem’ uitgevoerd door S. Dondeyne, J. Deckers en E. Van Ranst van de K.U.Leuven en de U.Gent. Meer uitleg vindt u in het rapport van de studie ( https://www.dov.vlaanderen.be/themas/bodem). Opmerkingen of suggesties zijn welkom via dov@vlaanderen.be.
Meta-metadata
- File identifier
- 024a15a4-a6f9-41ca-b28a-f17e3f5623f9 XML
- Metadata language
- Nederlands; Vlaams
- Character set
- UTF8
- Hierarchy level
- Dataset
- Hierarchy level name
-
dataset
- Date stamp
- 2022-06-02
- Metadata standard name
-
ISO 19115/2003/Cor.1:2006
- Metadata standard version
-
GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 1.0