• Metadata Vlaanderen
  •   Search
  •   Map

Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

Bedoeling was om aan de inhoud van de bestaande kaarten niet te raken, enkel daar waar er aan de randen moeilijkheden ondervonden werden met aaneensluiting. In eerste instantie werd nagegaan waar de boringen gelokaliseerd zijn in die specifieke probleemgrensstroken. Voor het aaneensluiten van de verschillende kaartbladen werden de interpretaties van de respectievelijke boringen zorgvuldig bekeken en zonodig geherinterpreteerd om aaneensluiting mogelijk te maken. Op de resulterende kaart worden uiteindelijk 25 karteereenheden onderscheiden. Iedere karteereenheid is genetisch en chronostratigrafisch gedefinieerd. De karteereenheden vormen de bouwstenen van de verschillende profieltypes. Een profieltype is dus gedefinieerd aan de hand van een welbepaalde opeenvolging van de karteereenheden. Om een profieltypekaart leesbaar te houden is het echter wenselijk om het aantal eenheden per profieltype te beperken tot acht (Mengling & Vinken, 1975). Dat maximum aantal eenheden is in geen enkel profieltype bereikt. De oorspronkelijke karteereenheden waren verschillend gedefinieerd, afhankelijk van de opdrachthouder die de kartering (1/50.000) heeft uitgevoerd, of zelfs van kaartblad tot kaartblad opgesteld door dezelfde opdrachthouder. Sommige karteereenheden waren lithostratigrafisch benoemd, anderen waren lithologisch gedefinieerd. Daarenboven gebruikten de diverse opdrachthouders doorgaans verschillende lithostratigrafische benamingen voor dezelfde karteereenheid. Met de doelstelling voor ogen dat deze overzichtskaart in eerste instantie voor een niet-geoloog is bestemd, is geopteerd voor een eenvoudige definiëring van de karteereenheden. De karteereenheden zijn bijgevolg gedefinieerd aan de hand van de genese en de ouderdom van de afzettingen.

Op basis van de genese worden vier groepen onderscheiden, namelijk fluviatiele afzettingen (F), eolische afzettingen (E), getijdenafzettingen (G) en hellingsafzettingen (H). Wat de quartaire chronostratigrafie betreft, worden in Vlaanderen twee classificaties gevolgd. Een eerste groep volgt de internationale classificatie zoals die is vastgelegd door de International Union of Geological Sciences (IUGS, 2000). Daarbij vangt het Quartair 1,81 miljoen jaar geleden aan. Die bepaling is echter alleen gebaseerd op de studie van mariene sedimenten die afkomstig zijn van Zuid-Italië (Aguirre & Pasini, 1985). De kaarten die de Katholieke Universiteit Leuven heeft opgesteld volgen deze classificatie. Een tweede groep volgt de Noordwest-Europese classificatie. Het Quartair, meer bepaald het Pleistoceen, is oorspronkelijk gedefinieerd in Noordwest-Europa als de periode waarin koude invloeden duidelijk hun stempel op de afzettingen hebben gedrukt (Lyell, 1839). Het Quartair is dan ook met een koude fase begonnen ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden. Die fase wordt onder andere gekenmerkt door het verdwijnen van de subtropische planten, door veranderingen bij de zoogdieren en door de aanwezigheid van schelpen en andere organismen in de Noordzee die vandaag nog enkel in koudere gebieden voorkomen. Al die veranderingen vallen zo goed als samen met de omkering van het aardmagnetische veld, de Gauss – Matuyamagrens genoemd. Op basis van die elementen gebruikt de auteur van deze quartairgeologische overzichtskaart, evenals onder andere geologen in België, Nederland, Groot-Brittannië en in andere landen, de oorspronkelijke definiëring van het Quartair. In de "plenaire sessie van het ICS in Kyoto (1992)" is gebleken dat de sterke stroming binnen de groep van quartairgeologen om de ondergrens van het Quartair te herdefiniëren naar de vroegere grens van ongeveer 2,6 miljoen jaar resultaten boekt. Een gezamenlijke groep van specialisten uit het Quartair en het Neogeen onderzoekt het probleem opnieuw. Aangezien beide classificaties in Vlaanderen worden gehanteerd, is bij de opmaak van deze kaart een chronostratigrafische overzichtstabel opgesteld waarop beide classificaties zijn voorgesteld zodat de gebruiker steeds een leidraad bij de hand heeft om de informatie in de tijd te plaatsen.

Simple

Alternate title

Quartair

Date (Creation date)
2005-01-01
Citation identifier
https://www.dov.vlaanderen.be/dataset/cfc205eb-8adc-435e-baff-d7ebfd27f6b4
Distributor
  Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV)

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Publisher
  Ondersteunend Centrum Databank Ondergrond Vlaanderen

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Custodian
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 8, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
Owner
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 8, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
  • Geologie

GEMET - Concepten, versie 2.4

  • ondergrond

  • gesteente

  • afzetting

  • afzetting

  • afzetting

Keywords
  • DOV

  • Vlaanderen

  • Ondergrond

  • Databank Ondergrond Vlaanderen

  • Departement Omgeving

INSPIRE - Spatial scope
  • Regionaal
GDI-Vlaanderen Trefwoorden
  • Herbruikbaar
  • Kosteloos
  • Vlaamse Open data
  • Toegevoegd GDI-Vl
  • Metadata GDI-Vl-conform
  • Metadata INSPIRE-conform
  • Geografische gegevens
Access constraints
Other restrictions
Other constraints
geen beperkingen
Use constraints
Other restrictions
Other constraints
In uitvoering van het Vlaamse decreet voor hergebruik van overheidsinformatie, is het hergebruik geregeld d.m.v. de Modellicentie voor gratis hergebruik. Dit betekent dat elk commercieel of niet-commercieel hergebruik voor onbepaalde duur is toegelaten, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Als enige gebruiksvoorwaarde geldt een bronvermeldingsplicht.
Other constraints

Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt, dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden: Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be

Other constraints
Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden.
Other constraints
Toegang en gebruik voor het uitvoeren van taken van algemeen belang, op niveau van Vlaamse overheidsinstanties is geregeld door het Besluit van de Vlaamse Regering met de regels voor toegang en gebruik van geografische gegevensbronnen toegevoegd aan de GDI, door deelnemers GDI-Vlaanderen. Dit gebruik is kosteloos.
Other constraints
Toegang en gebruik voor het uitvoeren van taken van algemeen belang door niet-Vlaamse overheidsinstanties is geregeld door het Besluit van de Vlaamse Regering met de regels voor toegang en gebruik van geografische gegevensbronnen toegevoegd aan de GDI, door overheidsdiensten die geen deelnemer zijn aan GDI-Vlaanderen. Dit gebruik is kosteloos.
Other constraints

Zie 'overige beperkingen'

Spatial representation type
Vector
Denominator
200000
Language
Nederlands; Vlaams
Topic category
  • Geoscientific information
N
S
E
W
thumbnail




Unique resource identifier
EPSG:31370
Distribution format
Name Version

GML

3.2

Distributor

Distributor
  Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV)

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Fees

Gratis

OnLine resource
quartair_200k ( OGC:WFS )

WFS-endpoint Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair:quartair_200k ( OGC:WFS-2.0.0-http-get-capabilities )

WFS-capabilities Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair_200k ( OGC:WMS-1.3.0-http-get-capabilities )

WMS-capabilities Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair_200k ( GLG:KML-2.0-http-get-map )

KML Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair_200k ( OGC:WMS-1.3.0-http-get-map )

WMS-map Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair_200k ( OGC:WMS )

WMS-endpoint Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
quartair_200k ( OGC:WFS-2.0.0-http-get-feature )

WFS-feature Quartair geologische profieltypekaart (1/200.000)

OnLine resource
Download Quartaire geologische kaart ( WWW:DOWNLOAD-1.0-http--download )

Link naar download Quartaire geologische kaart

OnLine resource
DOV bodemverkenner ( WWW:LINK-1.0-http--related )

Link naar DOV bodemverkenner applicatie

Hierarchy level
Dataset

Conformance result

Title
VERORDENING (EU) Nr. 1089/2010 VAN DE COMMISSIE van 23 november 2010 ter uitvoering van Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de interoperabiliteit van verzamelingen ruimtelijke gegevens en van diensten met betrekking tot ruimtelijke gegevens
Date (Publication date)
2010-12-08
Explanation

Zie vermelde specificatie

Pass
Yes
Statement

In opdracht van Afdeling Natuurlijke Rijkdommen en Energie (ANRE) werd in 2005 door de Vrije Universiteit Brussel de quartairgeologische overzichtskaart van Vlaanderen op schaal 1/100.000 gemaakt. Bedoeling was om op basis van de bestaande kaarten op schaal 1/50.000 een gebiedsdekkende kaart voor Vlaanderen te maken waarbij de oudere kaarten aaneengesloten werden. Bedoeling was om aan de inhoud van de bestaande kaarten niet te raken, enkel daar waar er aan de randen moeilijkheden ondervonden werden met aaneensluiting. In eerste instantie werd nagegaan waar de boringen gelokaliseerd zijn in die specifieke probleemgrensstroken. Voor het aaneensluiten van de verschillende kaartbladen werden de interpretaties van de respectievelijke boringen zorgvuldig bekeken en zonodig geherinterpreteerd om aaneensluiting mogelijk te maken.

Meta-metadata

File identifier
b0d93d8d-9cc6-4fd6-a1b7-ef43e070b614 XML
Metadata language
Nederlands; Vlaams
Character set
UTF8
Hierarchy level
Dataset
Hierarchy level name

dataset

Date stamp
2025-02-04
Metadata standard name

ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0

Metadata standard version

GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 2.0

Point of contact
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 8, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
 
 

Overviews

overview

Spatial extent

thumbnail

Keywords

GDI-Vlaanderen Trefwoorden

Geografische gegevens Herbruikbaar Kosteloos Metadata GDI-Vl-conform Metadata INSPIRE-conform Toegevoegd GDI-Vl Vlaamse Open data
INSPIRE - Spatial scope

Regionaal


Provided by

logo
Access to the catalogue
Read here the full details and access to the data.




  •   About
  •   Github
  •