• Metadata Vlaanderen
  •   Search
  •   Map

Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

De potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021) geeft aan de hand van een klasse-indeling de totale potentiële erosie van een bepaald landbouwperceel weer. De totale potentiële erosie houdt geen rekening met het huidige landgebruik (grasland of akkerland). In het veld ‘Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag’ staat de informatie die overeenkomt met de erosiegevoeligheid op de verzamelaanvraag 2021. De goedgekeurde bezwaren werden zowel in het veld 'Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag' als in het veld 'Totale erosie' verwerkt. De goedgekeurde aanvragen van de verlaging van de erosiegevoeligheidsklasse op basis van een hoog koolstofgehalte werden in het veld 'Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag' verwerkt met aanduiding van ‘/ C’ achter de erosiegevoeligheid, maar het veld 'Totale erosie' behield zijn oorspronkelijke waarde voor deze percelen.



Erosie door water is een proces waarbij bodemdeeltjes door de impact van regendruppels en afstromend water worden losgemaakt en getransporteerd, hetzij laagsgewijs over een grote oppervlakte, hetzij geconcentreerd in geulen en ravijnen. Dit leidt o.m. tot een afname van de bodemkwaliteit en -productiviteit, maar ook tot belangrijke schade door modderoverlast in stroomafwaarts gelegen (woon)gebieden. Bodemerosie is een van de belangrijkste vormen van bodemaantasting in Vlaanderen.



De potentiële bodemerosiekaart per perceel is gebaseerd op de landbouwgebruikspercelen ALV 2020 (export augustus 2020). De potentiële bodemerosiekaart per perceel werd opgesteld door het Vlaams Planbureau voor Omgeving door middel van computermodellering met een ruimtelijke resolutie van 5x5 m. De berekening van de erosie is gebaseerd op de herziene universele bodemverliesvergelijking of R.U.S.L.E. (Revised Universal Soil Loss Equation, Renard et al, 1991). Het betreft een empirisch model waarmee de gemiddelde jaarlijkse bodemerosiesnelheid per oppervlakte-eenheid als gevolg van intergeul- en geulerosie wordt berekend als een product van 6 factoren.

Simple

Date (Creation date)
2020-12-10
Date (Publication date)
2020-12-15
Date (Revision date)
2021-03-03
Edition

2021

Citation identifier
https://www.dov.vlaanderen.be/dataset/9fab7f86-0aad-400f-8b58-02d5e0896dbd
Purpose

De potentiële bodemerosiekaart per perceel richt zich voornamelijk tot land- en tuinbouwers. Erosie en sedimentatie leiden immers tot opbrengst- en kwaliteitsverlies en vormen een bedreiging van de bodemkwaliteit. Aan de hand van de potentiële bodemerosiekaart per perceel zijn landbouwers in staat om de erosiegevoeligheid van hun percelen en de eventueel noodzakelijke maatregelen te achterhalen. Naast land- en tuinbouwers behoren ook particulieren en gemeentelijke en stedelijke diensten tot de doelgroep. Immers, erosie veroorzaakt stroomafwaarts vaak water- en modderoverlast in woningen, tuinen, ter hoogte van wegen, waterlopen... Ook voor studiebureaus betrokken bij erosiebestrijding (opmaak gemeentelijke erosiebestrijdingsplannen en ontwerpen van erosiebestrijdingswerken), MER-deskundigen in de discipline bodem, universiteiten en onderzoeksinstellingen vormt deze potentiële bodemerosiekaart een belangrijke bron van informatie.

Status
Completed
Distributor
  Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV)

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Publisher
  Ondersteunend Centrum Databank Ondergrond Vlaanderen

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Custodian
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 16, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
Owner
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 16, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
Maintenance and update frequency
Annually
GEMET - INSPIRE themes, version 1.0
  • Gebieden met natuurrisico's

GEMET - Concepten, versie 2.4

  • ondergrond

  • bodemerosie

  • watererosie

  • landbouw

Keywords
  • DOV

  • Vlaanderen

  • Ondergrond

  • Databank Ondergrond Vlaanderen

  • Departement Omgeving

INSPIRE - Spatial scope
  • Regionaal
GDI-Vlaanderen Trefwoorden
  • Herbruikbaar
  • Kosteloos
  • Vlaamse Open data
  • Toegevoegd GDI-Vl
  • Geografische gegevens
Access constraints
Other restrictions
Other constraints
geen beperkingen
Use constraints
Other restrictions
Other constraints
In uitvoering van het Vlaamse decreet voor hergebruik van overheidsinformatie, is het hergebruik geregeld d.m.v. de Modellicentie voor gratis hergebruik. Dit betekent dat elk commercieel of niet-commercieel hergebruik voor onbepaalde duur is toegelaten, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Als enige gebruiksvoorwaarde geldt een bronvermeldingsplicht.
Other constraints

Bij het gebruik van de informatie die DOV aanbiedt, dient steeds volgende standaardreferentie gebruikt te worden: Databank Ondergrond Vlaanderen - (vermelding van de beheerder en de specifieke geraadpleegde gegevens) - Geraadpleegd op dd/mm/jjjj, op https://www.dov.vlaanderen.be

Other constraints
Volgende aansprakelijkheidsbepalingen gelden.
Other constraints
Toegang en gebruik voor het uitvoeren van taken van algemeen belang, op niveau van Vlaamse overheidsinstanties is geregeld door het Besluit van de Vlaamse Regering met de regels voor toegang en gebruik van geografische gegevensbronnen toegevoegd aan de GDI, door deelnemers GDI-Vlaanderen. Dit gebruik is kosteloos.
Other constraints
Toegang en gebruik voor het uitvoeren van taken van algemeen belang door niet-Vlaamse overheidsinstanties is geregeld door het Besluit van de Vlaamse Regering met de regels voor toegang en gebruik van geografische gegevensbronnen toegevoegd aan de GDI, door overheidsdiensten die geen deelnemer zijn aan GDI-Vlaanderen. Dit gebruik is kosteloos.
Spatial representation type
Vector
Denominator
150000
Language
Nederlands; Vlaams
Topic category
  • Geoscientific information
N
S
E
W
thumbnail




Begin date
2021-01-01
End date
2021-12-31
Supplemental Information

De waarden van de verschillende inputfactoren van de R.U.S.L.E. vergelijking zijn gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit wil zeggen dat de gebruikte C-factor 0.37 bedraagt voor landbouwland, 0.001 voor bos en 0 voor bebouwde oppervlakken. De R-factor is 880 MJ.mm/ha.jaar en de K-factor wordt bepaald door de bodemtextuur. De LS-factor werd berekend met behulp van eigen software gebaseerd op het WATEM-SEDEM model. De connectiviteit tussen de percelen werd ingesteld op 30%. De P-factor tenslotte werd ingesteld op 1. Voor meer achtergrondinformatie omtrent het erosiebeleid van de Vlaamse overheid kan u terecht op de website van het Vlaams Planbureau voor omgeving: https://www.omgeving.vlaanderen.be/erosie

Unique resource identifier
EPSG:31370
Distribution format
Name Version

GML

3.2

Distributor

Distributor
  Databank Ondergrond Vlaanderen (DOV)

Technologiepark-Zwijnaarde 68, Gent, 9052, België
+32 9 240 75 93

https://www.dov.vlaanderen.be
Fees

Gratis

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WFS )

WFS-endpoint Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
erosie:so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WFS-2.0.0-http-get-capabilities )

WFS-capabilities Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WMS-1.3.0-http-get-capabilities )

WMS-capabilities Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( GLG:KML-2.0-http-get-map )

KML Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WMS-1.3.0-http-get-map )

WMS-map Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WMS )

WMS-endpoint Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
so_potbdmerosiepp_2021 ( OGC:WFS-2.0.0-http-get-feature )

WFS-feature Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021)

OnLine resource
DOV bodemverkenner applicatie ( WWW:LINK-1.0-http--related )

Link naar DOV bodemverkenner applicatie

Hierarchy level
Dataset

Conformance result

Title
VERORDENING (EU) Nr. 1089/2010 VAN DE COMMISSIE van 23 november 2010 ter uitvoering van Richtlijn 2007/2/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende de interoperabiliteit van verzamelingen ruimtelijke gegevens en van diensten met betrekking tot ruimtelijke gegevens
Date (Publication date)
2010-12-08
Explanation

Zie vermelde specificatie

Pass
Yes
Statement

De potentiële bodemerosiekaart per perceel 2021 is gebaseerd op de landbouwgebruikspercelen ALV 2020 (export augustus 2020). De potentiële bodemerosiekaart per perceel werd door het Vlaams Planbureau voor Omgeving opgesteld door middel van computermodellering met een ruimtelijke resolutie van 5x5 m. De berekening van de erosie is gebaseerd op de herziene universele bodemverliesvergelijking of R.U.S.L.E. (Revised Universal Soil Loss Equation, Renard et al, 1991). Het betreft een empirisch model waarmee de gemiddelde jaarlijkse bodemerosiesnelheid per oppervlakte-eenheid als gevolg van intergeul- en geulerosie wordt berekend als een product van 6 factoren. De waarden van de verschillende inputfactoren van de R.U.S.L.E. vergelijking zijn met uitzondering van de K-factor gelijk gebleven ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit wil zeggen dat de gebruikte C-factor 0.37 bedraagt voor landbouwland, 0.001 voor bos en 0 voor bebouwde oppervlakken. De R-factor is 880 MJ.mm/ha.jaar en de K-factor wordt bepaald door de bodemtextuur. De LS-factor werd berekend met behulp van software gebaseerd op het WATEM-SEDEM model. De connectiviteit tussen de percelen werd ingesteld op 30%. De P-factor tenslotte, werd zoals de voorgaande jaren ingesteld op 1. De behandeling van bezwaarschriften bracht enkele tekortkomingen in het computermodel aan het licht. Die hebben ook een invloed op percelen waarvoor nog geen bezwaarschrift werd ingediend. In de erosiegevoeligheidskaarten 2016, 2017 en 2018 zijn deze tekortkomingen stap voor stap weggewerkt. In grote lijnen ging het om twee tekortkomingen: het digitaal hoogtemodel en de bodemerosiegevoeligheidsfactor. Plaatselijk waren valleien in het digitaal hoogtemodel onterecht opgehoogd, zodat delen van percelen ten onrechte als volledig vlak werden berekend. Op de grenzen met andere gewesten waren er lokaal problemen. De bodemerosiegevoeligheidsfactor had onrealistische waarden voor kleibodems en voor ‘kunstmatige gronden’.

De toepassing of interpretatie van de potentiële bodemerosiekaart per perceel moet met de nodige deskundigheid en voorzichtigheid gebeuren. Het doel van de potentiële bodemerosiekaart per perceel is het voorspellen van het gemiddelde potentiële erosierisico. Het is geen weergave van de jaarlijkse erosiehoeveelheid per perceel welke sterk afhankelijk is van o.a. de weersomstandigheden, de gewaskeuze, de teeltrotatie, het gebruik van groenbedekkers, de bewerkingstechniek, ... De gegevens worden enkel meegedeeld ter informatie. De Vlaamse overheid biedt geen absolute zekerheid betreffende de potentiële erosiewaarden van de individuele percelen. De Vlaamse overheid kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade of kosten die eventueel voortkomen uit het gebruik van de door hen gegeven informatie, noch voor eventuele foutieve informatie of inschattingen.

Description

Deze kaart geeft aan de hand van een klasse-indeling de totale erosie van een bepaald landbouwperceel weer.

De erosiewaarden werden toegekend door middel van computermodellering.

In het veld ‘Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag’ staat de informatie die overeenkomt met de erosiegevoeligheid op de verzamelaanvraag 2021.

De goedgekeurde bezwaren werden zowel in het veld 'Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag' als in het veld 'Totale erosie' verwerkt. De reeds goedgekeurde aanvragen van de verlaging van de erosiegevoeligheidsklasse op basis van een hoog koolstofgehalte werden in het veld 'Erosiegevoeligheid verzamelaanvraag' verwerkt met aanduiding van ‘/ C’ achter de erosiegevoeligheid, maar het veld 'Totale erosie' behield zijn oorspronkelijke waarde voor deze percelen.

Included with dataset
Yes
Feature types
so_potbdmerosiepp_2021Type
Feature catalogue citation
  • Potentiële bodemerosiekaart per perceel (2021) (objectencatalogus)

Meta-metadata

File identifier
1b4e661c-f3e3-4041-ae33-8b2271f32600 XML
Metadata language
Nederlands; Vlaams
Character set
UTF8
Parent identifier
Potentiële bodemerosiekaart per perceel

30e01cb0-3f8a-4a48-b72e-444b4a6fd531

Hierarchy level
Dataset
Hierarchy level name

dataset

Date stamp
2025-02-04
Metadata standard name

ISO 19115/2003/Cor.1:2006/INSPIRE-TG2.0

Metadata standard version

GDI-Vlaanderen Best Practices - versie 2.0

Point of contact
  Vlaamse overheid, Departement Omgeving, Vlaams Planbureau voor Omgeving (VPO)

Koning Albert II-laan 20 bus 8, Brussel, 1000, België
https://www.omgevingvlaanderen.be
 
 

Overviews

overview

Spatial extent

thumbnail

Keywords

GDI-Vlaanderen Trefwoorden

Geografische gegevens Herbruikbaar Kosteloos Toegevoegd GDI-Vl Vlaamse Open data
INSPIRE - Spatial scope

Regionaal


Provided by

logo
Access to the catalogue
Read here the full details and access to the data.




  •   About
  •   Github
  •